Art. 1 Organizatii
Doar Provence Randonneurs (PR) are dreptul de certificare si omologare la nivel mondial a evenimentelor Super Randonnée (SRée), pe care le inregistreaza si le ia in evidenta. Incepand cu anul 2009, fiecare tura de anduranta SRée primeste un numar unic de omologare, atribuit cronologic de catre PR. Doar Randonneurs Romania (RR) este organizatia autorizata de catre PR, in calitate de reprezentant national, si in baza unui Acord de Parteneriat incheiat in data 8 aprilie 2022, sa coordoneze organizarea evenimentelor SRée in Romania. De asemenea, doar Randonneurs Romania are autoritate de certificare si omologare pentru brevetele interne, respectiv populare organizate in Romania, sub denumirea de Super GRandonnee (SGRée).
Art. 2 Introducere
SRée este un eveniment permanent, parcurs la initiativa participantului. Ciclistii isi aleg unul dintre traseele omologate la nivel national, data si ora de start, cum se organizeaza, cum isi gestioneaza timpul, unde si cum se odihnesc. Pentru omologarea rezultatului, acestia trebuie doar sa parcurga traseul in limita de timp stabilita de PR in functie de optiunea aleasa (Randonneur sau Turist), fara sprijinul extern al unui vehicul / unei masini de asistenta.
Fiecare ciclist este responsabil pentru validarea trecerii sale prin punctele de control ale traseului ales, respectiv fotografierea bicicletei in fata obiectivelor stabilite de organizator.
Spiritul SRée se bazeaza doar pe libertatea si maturitatea ciclistilor.
SRée este o tura diferita de celelalte brevete ale ciclismului de anduranta, desi participantii trebuie sa respecte in totalitate prevederile Regulamentului de desfasurare a BRM, plus cele din prezentul Regulament.
Art. 3 Caracteristici
SRée sunt ture de anduranta permanente, coordonate de Randonneurs Romania, verificate si validate de catre Provence Randonneurs – incepand cu anul 2022 (in perioada 2009-2021, acestea erau verificate si validate de catre Audax Club Parisien). Avand in vedere caracteristicile unei astfel de ture, traseele pentru SRée sunt situate in zone de regula muntoase. Lungimea unui traseu SRée este de aproximativ 600 km, iar elevatia totala este de peste 10.000 m. La inscriere, fiecare ciclist alege sa parcurga un traseu SRée fie ca Randonneur, fie ca Turist. Timpul limita pentru optiunea Randonneur este de 60 de ore, iar pentru optiunea Turist, participantul trebuie sa parcurga o medie minima de 75 km pe zi.
Fiind tura de anduranta permanenta, un SRée poate fi parcurs in orice perioada a anului, cu conditia ca drumurile incluse in traseu sa fie deschise. Ca urmare, fiecare ciclist trebuie sa se asigure ca toate drumurile de pe un traseu omologat sunt deschise inainte de a se inscrie pentru a parcurge traseul ales.
Un eveniment SRée nu poate avea loc in acelasi timp si pe acelasi traseu cu BRM600, chiar daca cele doua au aceeasi distanta. Deoarece SRée este o tura permanenta si de sine statatoare, organizatorul are obligatia de a-l organiza pe tot parcursul anului (cu conditia ca drumurile sa fie deschise traficului).
Totusi, daca organizatorul doreste sa stabileasca o data de parcurgere in mod organizat pentru SRée, poate face acest lucru, cu conditia ca regulile sa fie respectate. Organizatorul nu are voie sa ofere asistenta de niciun fel participantilor si nu are voie sa organizeze puncte de control pe traseu. De asemenea, organizatorul trebuie sa ofere cele doua optiuni de parcurgere a traseului, Randonneur si Turist, si nu trebuie sa impuna niciun calendar participantilor.
Art. 4 Participare
Turele de anduranta SRée sunt deschise participarii oricarui ciclist, indiferent de afilierea sa la vreun club de ciclism. Ciclistii cu varsta sub 18 ani trebuie sa aiba acordul unui parinte sau al tutorelui legal si se recomanda si prezentarea unui document care sa certifice ca minorul este apt fizic din punct de vedere medical pentru efort indelungat.
Pentru a participa la aceste ture de anduranta, orice forma de vehicul cu propulsie exclusiv umana, propulsata de forta musculara, este acceptata.
Se recomanda ca participantii sa detina o asigurare de raspundere civila, fie printr-o polita de grup, fie printr-o polita personala.
Ciclistii au voie sa parcurga traseul fie singuri, fie in grup / pluton.
Dupa inscriere, fiecare ciclist va primi un brevet-card (care va fi asupra acestuia pe tot traseul) si un badge SRée (care se monteaza pe cadru si trebuie sa apara in toate fotografiile cu bicicleta realizate in punctele de control). Pe brevet-card, informatiile solicitate de organizator (nume, prenume, numar de participare, adresa etc.) trebuie completate inainte de start.
Art. 5 Obligatiile participantului
Fiecare ciclist este pe cont propriu. Masinile de suport, chiar si ocazional, sunt total interzise, atat pe traseu, cat si la punctele de control. Pe timpul evenimentului, ciclistul trebuie sa respecte prevederile Codului Rutier, aflat in vigoare (sa respecte toate semnalele de circulatie si sa foloseasca pistele pentru biciclete atunci cand acestea sunt prevazute pe traseu), fiind raspunzator pentru orice incalcare a prevederior legislative, riscand totodata descalificarea, acesta fiind considerat ca este intr-o calatorie personala.
PR si RR nu pot si nici nu isi asuma responsabilitatea pentru eventualele accidente care pot aparea pe timpul desfasurarii evenimentului, participantii fiind responsabili 100% pentru faptele/actiunile lor.
Pe timpul turei SRée, ciclistul trebuie sa ramana doar pe traseul acesteia. Organizatorul ii furnizeaza participantului o foaie de parcurs, care indica locatia punctelor de control, precum si fisierul electronic al traseului (GPX etc.).
Participantul care s-a inscris ca Randonneur trebuie sa ia startul de la punctele de plecare stabilite de catre organizator (organizatorul poate stabilit puncte alternative de START pentru anumite trasee omologate), in timp ce participantul care s-a inscris ca Turist poate alege orice alt punct de plecare de pe foaia de parcurs.
Art. 6 Echipament
Bicicleta participantului trebuie sa indeplineasca toate prevederile Codului Rutier pentru circulatie in conditii de securitate pe drumurile publice: claxon, sistem de iluminare in stare de functionare permanenta, care sa poata fi folosit fara probleme la aparitia unor conditii de vizibilitate redusa (intuneric, ceata, ploaie etc.), sistem de franare corespunzator etc. Se recomanda existenta unui sistem de iluminat de rezerva in cazul in care sistemul primar se defecteaza si nu poate fi reparat/reincarcat.
De asemenea, participantul trebuie sa poarte casca de protectie pe intreg traseul, iar, in caz de conditii de noapte si/sau de vizibilitate redusa, trebuie sa poarte vesta reflectorizanta. Chiar daca ciclistii pedaleaza in grup / pluton, fiecare dintre acestia trebuie sa respecte conditia de a fi vizibil in trafic. Este recomandat ca participantul sa poarte haine deschise la culoare, sa aiba asupra sa o folie de supravietuire si un telefon mobil.
Art. 7 Inscriere
Prin inscrierea la SRée, participantii declara pe propria raspundere ca sunt in conditie fizica corespunzatoare pentru a parcurge traseul ales si ca a luat cunostinta de regulile evenimentului, inclusiv de cele privind mersul in siguranta cu bicicleta pe drumurile publice. La inscriere, participantii trebuie sa ofere datele de contact (email, telefon, adresa de resedinta, data de nastere etc.) pentru rezolvarea de catre organizator a tuturor aspectelor aparute inainte, pe timpul si dupa desfasurarea evenimentului. Prin inscrierea la SRée, participantii sunt de acord cu respectarea tuturor prevederilor din prezentul Regulament.
Dupa completarea formularului de inscriere, fiecare participant trebuie sa trimita taxa de participare cu cel putin 7 zile calendaristice inainte de data in care a planuit sa ia startul. Taxa de participare este stabilita de organizator si trebuie sa acopere cheltuielile organizatorice, precum si omologarea rezultatului si parte din licenta pe care RR o plateste anual catre PR pentru organizarea evenimentelor SRée in Romania.
Daca dupa inceperea traseului, participantul abandoneaza, brevet-card-ul nu mai este valabil pentru o alta incercare. Ulterior, daca participantul doreste se poate inscrie din nou, urmand aceeasi pasi de inscriere, platind o noua taxa cu minimum 7 zile inainte de ziua in care si-a propus sa ia din nou startul.
La inscriere, pentru optiunea Randonneur, participantii trebuie sa declare data si ora startului. Exista posibilitatea de a modifica data si ora startului dupa inscriere, anuntand organizatorul cu noile date programate, dar cu cel mult o saptamana inainte de ziua noului start. La inscriere, pentru optiunea Turist, participantii nu trebuie sa specifice o zi si o ora a startului, dar daca totusi aleg sa ia startul din alt loc decat startul oficial, acestia trebuie sa anunte organizatorul despre punctul de plecare ales.
Art. 8 Punctele de control si omologarea rezultatului
Atat participantii care parcurg traseul in varianta Randonneur, cat si cei in varianta Turist, trebuie sa isi noteze pe brevet-card urmatoarele: la start si la sosire, Ziua – Ora – Minutul, iar in punctele de control intermediare, Ora – Minutul.
Organizatorul pune la dispozitia participantilor un numar de telefon pentru contactarea in orice situatie survenita pe traseu ce necesita o interventie sau un sfat. Atat la start, cat si la sosire, participantul trebuie sa transmita un mesaj organizatorului cu ora de start / sosire, numele si numarul de participare. De asemenea, participantul trebuie sa anunte printr-un mesaj organizatorul in caz de abandon.
Participantii trebuie sa faca dovada trecerii lor pe la toate punctele de control prin fotografierea bicicletei la locatia si in pozitia desemnate de organizator. Pentru fiecare traseu SRée, organizatorul ofera informatii detaliate despre locurile unde si cum trebuie sa fie facute fotografiile in punctele de control. Aceste informatii pot fi transmise si prin e-mail. Ciclistul poate aparea si el in fotografie, dar nu fara bicicleta sa. In cazul in care circumstantele o permit, in locul fotografiei, participantii pot stampila brevet-card-ul intr-o benzinarie, magazin etc. (aflate pe traseu). Stampila va trebui sa indice numele localitatii punctului de control, astfel incat sa dovedeasca faptul ca participantul a trecut prin locul respectiv, in caz contrar nefiind valabila.
Fotografiile lipsa (in cazul in care nu sunt inlocuite de stampile), lipsa timpilor de pe brevet-card sau pierderea brevet-card-ului / frame badge-ului (indiferent de cat de departe pe traseu se afla un ciclist) va duce la descalificarea acestuia. Fiecare participant este obligat sa completeze personal brevet-card-ul. Fiecare participant trebuie sa furnizeze personal organizatorului toate fotografiile de la punctele de control, timpii sau stampilele ce inlocuiesc fotografiile, in caz contrar, parcurgerea traseului nu va putea fi omologata. In caz de descalificare, taxa de participare nu este returnata.
Organizatorul poate realiza controale secrete atat la inceputul traseului, cat si pe timpul parcurgerii acestuia.
Cei care participa ca Randonneur si termina traseul in mai mult decat timpul limita alocat (60 ore) vor fi omologati ca Turist, cu conditia ca acesta sa fi validat toate punctele de control si sa fi respectat regulamentul de participare.
Dupa parcurgerea traseului, participantii trebuie sa transmita in termen de 5 zile calendaristice fotografiile fata-verso ale brevet-card-ul completat si semnat organizatorului, impreuna cu fotografiile care atesta trecerea prin toate punctele de control, pe email (la adresa SR@adevaratiiveloprieteni.ro). Ulterior, dupa omologarea rezultatului, organizatorul transmite participantului numarul de omologare atribuit de catre PR, care va fi trecut pe brevet-card. Numerele de omologare sunt emise in ordine cronologica, fiind unice, atat pentru cei care parcurg traseul ca Randonneur, cat si pentru cei ca Turist. Lista cu participantii omologati vor fi publicate pe site-urile PR si RR, in ordine cronologica.
Turele de anduranta SRée nu sunt evenimente competitive, ca urmare participantii nu sunt clasificati in functie de performanta/timpul realizat.
Art. 9 Protectia datelor cu caracter personal
Participarea la eveniment presupune implicit acordul ciclistului cu publicarea numelui, a rezultatului inregistrat, a fotografiilor realizate sau eventual a masurilor de sanctionare luate de catre organizator la adresa sa (penalizare / descalificare etc.). Aceste date nu pot fi folosite de catre organizator in scop comercial sau transmise catre terti.
Art. 10 Observatii finale
Orice frauda, inselaciune sau incalcare deliberata a regulilor prezentului Regulament va duce la excluderea ciclistului de la toate evenimentele organizate sub coordonarea PR / RR.
Eventualele contestatii se depun in maximum 72 de ore de la anuntul privind omologarea rezultatelor. Organizatorul va analiza contestatia si o va transmite insotita de o recomandare catre PR pentru o decizie finala. Consiliul de administratie al PR va fi arbitrul final al oricaror plangeri sau nelamuriri care apar si care ar putea sa nu fie acoperite in mod explicit de aceste reguli.
Organizatorul turelor de anduranta SRée poate oferi diplome si medalii (contra-cost) pentru ciclistii omologati.