Follow Us

Follow Us
Click AICI pentru ultimele stiri

+40726 923 222

Bucuresti, Romania

 

Regulament Fleche

Regulamentul de desfasurare a turei de anduranta FLECHE

Art. 1 FLECHE este o tura de anduranta de 24 de ore, care are loc in Romania, o singura data pe an, in anotimpul primaverii. Data traditionala de desfasurare a evenimentului este weekend-ul Sarbatorii Pastelui, dar poate avea loc incepand cu o saptamana inainte de Pasti si cu pana la sapte saptamani dupa aceasta sarbatoare. FLECHE este organizata de Randonneurs Romania, sub licenta Audax Club Parisien, facand parte din categoria turelor FLECHE VELOCIO, si este conditie obligatorie pentru obtinerea titlurilor de Randonneur 5000 si Randonneur 10000.

Art. 2 FLECHE este o tura destinata parcurgerii in echipe, ai caror ciclisti trebuie sa ajunga in acelasi loc, parcurgand trasee diferite. Randonneurs Romania stabileste in fiecare sezon locul de sosire comun tuturor echipelor.

Art. 3 FLECHE se parcurge DOAR in echipa, nefiind acceptate participarile individuale. Echipele pot lua startul incepand de JOI, ora 12.00 (la pranz), si pana cel tarziu SAMBATA, ora 10.00 (dimineata). Distanta minima pe care o echipa trebuie sa o parcurga in 24 de ore pentru obtinerea certificatului de omologare este de 360 de km. Nicio pauza pe traseu nu trebuie sa depaseasca 2 ore. Daca mai multe echipe folosesc acelasi loc de start si aceeasi ruta, atunci intre aceste echipe trebuie sa existe diferenta de cel putin o ora pentru ora de plecare.

Alegerea orei de start de catre aceste echipe se face fie dupa ordinea inscrierii, fie daca este nevoie conform hotararii organizatorului.

Art. 4 FLECHE este tura de anduranta, adica nu este o competitie, un concurs.

Fiecare participant la evenimentul FLECHE este responsabil pentru propria securitate si siguranta. ORGANIZATORUL ACESTUI EVENIMENT, PRECUM SI TOTI AGENTII, ANGAJATII, VOLUNTARII, MEMBRII, SPONSORII, PROMOTORII SI AFILIATII (denumiti ”ORGANIZATORI”) care participa la realizarea evenimentului nu sunt responsabili pentru nici un fel de incident aparut pe timpul desfasurarii turei, din sau fara vina participantilor sau pentru posibilele pagube materiale survenite ca urmare a acestora. De asemenea, ORGANIZATORII nu sunt responsabili pentru eventualele modificari de traseu survenite ca urmare a unor situatii de forta majora, ce pot sa apara in timpul desfasurarii evenimentului. In astfel de situatii, fiecare echipa isi adapteaza traseul astfel incat sa nu existe diferente semnificative fata de traseul initial, iar, in ultima instanta, organizatorul poate accepta anumite ajustari de traseu si de timp.

Fiecare participant trebuie sa transmita organizatorului, odată cu inscrierea, o declaratie de participare pe propria responsabilitate, semnata, prin care isi asuma riscurile ce rezulta din participarea la un astfel de eveniment si orice pagube survenite din orice motiv, inclusiv pierdere sau furt. Participantii la eveniment sunt singurii responsabili pentru orice fapta / actiune de pe timpul turei.

Art. 5 Fiecare echipa inscrisa trebuie sa aiba minimum 3 si maximum 5 ciclisti. Bicicletele cu mai multe locuri sunt considerate un singur membru. Coechipierii se pot ajuta unul pe celalalt. Altfel, este interzis ca membri ai unei echipe sa-i ajute pe cei ai altei echipe, chiar daca echipele fac parte din acelasi club, asociatie etc. Exista o singura exceptie: situatiile de urgenta medicala. De asemenea, un ciclist nu poate duce trena decat membrilor din echipa din care face parte.

Art. 6 Fiecare echipa, respectiv membru al echipei, trebuie sa se descurce pe cont propriu (asigurare hrana, hidratare, odihna etc.), nefiind acceptate masini de insotire / asistenta, prezenta acestora fiind permisa doar în zona punctelor de control (si doar daca acest lucru a fost declarat la momentul inregistrarii). Orice ajutor din partea unor non-participanti motorizati, nedeclarati la start, este absolut interzisa, cu exceptia situatiilor de urgenta medicala.

Orice incalcare a acestor reguli genereaza descalificarea participantului / participantilor / echipei.

Art. 7 Bicicleta cu care participantul se prezintă la start nu poate fi schimbată pe timpul brevetului. Bicicleta utilizata trebuie să fie deplasata doar prin forta corpului ciclistului, fara vreun ajutor extern, precum impingerea de catre altă persoana, folosirea unei baterii sau a unui motor etc. Bicicleta trebuie sa indeplineasca toate conditiile prevazute in Codul Rutier: sistem de iluminare in stare de functionare, care sa poata fi folosit fara probleme la aparitia unor conditii de vizibilitate redusa (intuneric, ceata, ploaie etc), sistem de franare corespunzator, sistem de avertizare sonora, elemente reflectorizante etc. Pe traseu, participantii nu au voie sa foloseasca luminile în modul ”flash” pentru a nu deranja pe ceilalti participanti la brevet. In cazul in care, pe traseu, organizatorul constata neindeplinirea acestor conditii, il opreste pe ciclist, permitandu-i reintrarea pe traseu doar dupa remedierea problemei.

Participantii trebuie să poarte casca de protectie pe intreg traseul, iar in caz de conditii de vizibilitate redusa, acestia trebuie sa poarte vesta reflectorizanta. De asemenea, participantii sunt responsabili sa aiba asupra lor un pachet (kit) minim necesar pentru a putea face fata conditiilor meteorologice, eventualelor defectiuni ale bicicletei si alte situatii imprevizibile ce pot aparea pe parcursul desfasurarii evenimentului.

Art. 8 Fiecare echipa isi desemneaza un capitan, prin intermediul caruia se realizeaza inscrierea echipei (transmiterea datelor membrilor acesteia), transmiterea catre organizator a traseului ales in vederea omologarii (organizatorul urmand să stabilească punctele de control pentru fiecare traseu), a locului si a orei de start.

Fiecare echipa isi alege traseul pe care il va parcurge, cu conditia sa fie parcursa o distanta cat mai mare (plus / minus 20% fata de lungimea traseului anuntat), dar nu mai puțin de 360 de km in cele 24 de ore. De asemenea, se recomanda ca traseul sa fie cat mai liniar posibil, fara repetarea unor portiuni din traseu. Se pot accepta si trasee in forma de circuit sau care includ o bucla. In cazul in care din greseala s-a iesit de pe traseu, echipa trebuie sa revina in punctul in care s-a realizat iesirea pentru a-si continua parcursul.

Indiferent de lungimea traseului parcurs la FLECHE, pentru obtinerea titlurilor de Randonneur 5000 si Randonneur 100000 sau a altor distinctii oferite de ACP / RM / RR, este luata in calcul distanta de 360 de km (minimul necesar).

Art. 9 Ora si locul de start alese dupa inscrierea echipei nu pot fi schimbate. Reprezentanti ai organizatorului pot fi prezenti la start, insa nu este obligatoriu. Toti membrii echipei trebuie sa aiba asupra lor brevet-cardul pe intreg traseul si trebuie sa il prezinte la cererea reprezentantilor organizatorului.

Art. 10 In fiecare dintre punctele de control de pe traseu stabilite de organizator, membrii echipei trebuie sa-si evidentieze trecerea in brevet-card, notandu-si ora, si sa obtina o stampila de la un oficiu postal, post de politie, gara, un bon fiscal, o chitanta de la un ATM – bancomat etc). Un brevet-card pierdut sau incomplet (fara evidentierea tuturor trecerilor prin punctele de control, insotita de dovezile acestora) atrage descalificarea participantului si neomologarea rezultatului.

Art. 11 In ultimele doua ore din cele 24 de ore (in intervalul dintre ora a 22-a de la start si ora a 24-a) este obligatoriu sa fie parcursa o distanta de minimum 25 de km (pe variantele de final ale traseelor stabilite de organizator – porțiunea de traseu care va fi parcursa in ultimele doua ore va fi impusa de organizator, traseele propuse de catre echipe urmand sa includa una dintre variantele stabilite de catre organizator) si acest aspect trebuie sa fie evidentiat pe brevet-card. Daca, totusi, la 22 de ore de la start, echipa nu ajunge intr-un punct de control sau o localitate de unde poate obtine dovada trecerii, membrii echipei vor nota in brevet-card kilometrul de pe traseu unde au ajuns, iar dovada (stampila de la un oficiu postal, post de politie, gara, bon fiscal, chitanta de la un ATM – bancomat etc) va fi obtinuta in prima localitate care urmeaza pe traseu.

Exemplu: Daca echipa ia startul sambata, la ora 09.00, trebuie sa se faca dovada locului unde membrii echipei erau duminica la ora 07.00 (după 22 de ore de la start), respectiv la ora 09.00 (după 24 de ore de la start, adică la finalul brevetului), dupa pedalarea a minimum 25 de km.

Art. 12 In situatia in care dupa 24 de ore sunt parcursi minimum 360 de km si totodata cel mult cu 20% mai puțin din distanta anuntata (traseul transmis pentru omologare), insa membrii echipei nu ajung la punctul de sosire stabilit, acestia isi iau masuri astfel incat sa obtina dovada locatiei la a 24-a ora de la momentul startului, pentru ca rezultatul sa poata fi omologat, cu conditia ca cel putin un membru al echipei (nu este obligatoriu sa fie capitanul echipei) sa ajunga la locul de sosire stabilit pana cel tarziu la ora limita stabilita de catre organizator (de exemplu: duminica, ora 10.00 a.m.) pentru a preda brevet-cardurile completate pentru toti membrii echipei.

Art. 13 Pentru omologarea individuala de catre ACP, cel putin trei membri ai echipei trebuie sa parcurga distanta stabilita conform prevederilor art. 8 din prezentul Regulament si sa ajunga impreuna la final, chiar daca ajung dupa 24 de ore, conditie valabila si pentru omologarea rezultatului echipei. Ciclistii care sosesc mai devreme sau mai tarziu decat grupul celor 3, chiar daca au indeplinit conditiile de distanta si timp, nu vor fi brevetati, cu exceptia situatiei de la art. 12.

Art. 14 Orice contestatie poate fi depusa de catre un participant in maximum 48 de ore, organizatorul avand la dispozitie alte 48 de ore pentru solutionarea acesteia.

Art. 15 Varsta participantilor trebuie sa fie de minimum 14 ani (in conformitate cu prevederile Codului Rutier din Romania, referitor la circulatia cu bicicleta pe drumurile publice), iar, participantii cu varsta pana la 18 ani (impliniti pana cel tarziu in ziua startului) trebuie să prezinte, la inscriere, consimtamantul scris al unui parinte sau al unui tutore legal. Pentru a participa la eveniment, după înscriere, fiecare participant trebuie sa completeze o declaratie pe propria raspundere, sa plătească taxa de participare in același timp cu transmiterea traseului de catre capitanul echipei pentru omologare, primind pe email un brevet-card si o foaie de parcurs. In timpul turei, ciclistii trebuie sa respecte prevederile Codului Rutier, aflat in vigoare, fiecare fiind raspunzător pentru orice incalcare a prevederilor acestuia, riscand inclusiv descalificarea.

Art. 16 Orice nerespectare sau incalcare deliberata a prevederilor Regulamentului de desfășurare a turei vor avea ca rezultat excluderea ciclistului in cauza din orice eveniment de anduranta organizat sub egida Audax Club Parisien sau Randonneurs Romania.

Art. 17 In caz de abandon sau descalificare, taxa de participare nu este returnata, iar, in situatia decalificarii,  participantul trebuie sa se retraga de pe traseu sau ramane, dar pe cont propriu. Organizatorul pune la dispozitia participantilor un numar de telefon pentru contactarea in orice situatie survenita pe traseu ce necesita o intervenție sau un sfat sau in caz de abandon.

Art. 18 Numai Audax Club Parisien, prin reprezentantii nationali sau organizatorii locali, are dreptul sa organizeze la nivel mondial toate aceste ture de anduranta pe care le inregistreaza si le ia in evidenta.

Art. 19 La inscriere, participantii trebuie sa ofere datele de contact (email, telefon, adresa de resedinta) pentru rezolvarea de catre organizator a tuturor aspectelor aparute inainte, pe timpul si după tura. De asemenea, prin inscriere, participantii isi dau acordul folosirii datelor de identificare pentru publicarea rezultatelor de catre organizator. Aceste date nu pot fi folosite de catre organizator in scop comercial sau transmise catre terti. Prin inscriere, participantii sunt de acord cu respectarea tuturor prevederilor din prezentul Regulament. Totodata, la finalul turei, eventualele contestatii se depun in maximum 48 de ore de la incheierea evenimentului.

Art. 20 Participantii care termina tura in conditiile prevazute de Regulament vor primi de la Audax Club Parisien un certificat de omologare a rezultatului, care va fi trimis acestora, prin Reprezentantul National, pana la data de 31 ianuarie a anului urmator desfasurarii evenimentului. Pentru acest brevet nu există medalii puse la dispozitie de catre Audax Club Parisien, insa Reprezentantul National poate oferi o astfel de medalie participantilor. De asemenea, se recomanda ca organizatorul local sa organizeze in zona de sosire o activitate de socializare, acesta fiind de altfel unul dintre obiectivele acestei ture de anduranta, pe langa crearea unui spirit de echipa puternic.

Actualizat: 22 martie 2022