DRUMUL DUNARII RANDONNEUR reprezinta brevetul BRM1200+ din ciclismul de anduranta, organizat in Romania, de catre Randonneurs Romania si Asociatia Adevaratii VeloPrieteni Romania, sub licenta Randonneurs Mondiaux.
Traseul brevetului, in lungime de 1404 km si cu o diferenta de nivel de peste 7000 metri, este in cea mai mare parte pe drumurile de pe malul romanesc al Dunarii, care pe harta traseelor cicloturistice EUROVELO, elaborata de Federatia Europeana de Cicloturism, reprezinta portiuni din Eurovelo6 – Drumul fluviilor de la Atlantic la Marea Neagra si Eurovelo13 – Ruta Cortinei de Fier (linia de separatie in timpul Razboiului Rece dintre cele doua blocuri militare: Alianta Nord-Atlantica si Tarile din Tratatul de la Varsovia sau mai simplu dintre Vestul si Estul Europei).
Startul si sosirea sunt stabilite in capitala Romaniei, iar, punctul unde se realizeaza intoarcerea este Bazias, localitate unde fluviul Dunarea patrunde pe teritoriul Romaniei.
Traseul la dus traverseaza urmatoarele localitati mai importante: Bucuresti (Pantelimon), Fundulea, Lehliu Gara, Manastirea, Oltenita, Giurgiu, Zimnicea, Turnu Magurele, Corabia, Dabuleni, Bechet, Calafat, Maglavit, Cetate, Drobeta-Turnu Severin, Orsova, Eselnita, Dubova, Moldova Veche si Bazias.
Traseul la intoarcere trece prin Moldova Veche, Dubova, Eselnita, Orsova, Drobeta-Turnu Severin, Cetate, Maglavit, Calafat, Bechet, Dabuleni, Corabia, Turnu Magurele, Rosiorii de Vede, Videle si Bucuresti.
Similar altor ultra-brevete cu traditie care se desfasoara in Europa, DRUMUL DUNARII RANDONNEUR este organizat din 4 in 4 ani. Prima editie a evenimentului a avut loc in perioada 10-15 august 2018, in anul Centenarului Marii Uniri, deschizand astfel un ciclu de 4 ani de mari super brevete ale ciclismului de anduranta european, existand 61 de ciclisti la start. Editia a doua a ultra-brevetului se va desfasura in perioada 26-31 august 2022, in anul Centenarului fauririi statului national unitar roman, eveniment marcat prin incoronarea Regilor Romaniei la Alba Iulia.