Pagina de Facebook: https://www.facebook.com/SReeRomania
SUPER RANDONNÉES sunt ture de anduranta permanente, parcurse la initiativa participantului, coordonate de Randonneurs Romania, verificate / validate de catre Provence Randonneurs – incepand cu anul 2022 (in perioada 2009-2021, acestea erau verificate si validate de catre Audax Club Parisien). Regulamentul desfasurarii acestei ture se regaseste aici.
Avand in vedere caracteristicile unei astfel de ture, traseele pentru SRée sunt situate in zone de regula muntoase. Lungimea unui traseu SRée este de aproximativ 600 km, iar elevatia totala este de peste 10.000 m. La inscriere, fiecare ciclist alege sa parcurga un traseu SRée fie ca Randonneur, fie ca Turist. Timpul limita pentru optiunea Randonneur este de 60 de ore, iar pentru optiunea Turist, participantul trebuie sa parcurga o medie minima de 75 km pe zi. Fiind tura de anduranta permanenta, un SRée poate fi parcurs in orice perioada a anului, cu conditia ca drumurile incluse in traseu sa fie deschise. Ca urmare, fiecare ciclist trebuie sa se asigure ca toate drumurile de pe un traseu omologat sunt deschise inainte de a se inscrie pentru a parcurge traseul ales.
Ciclistii isi aleg unul dintre traseele omologate la nivel national, data si ora de start, cum se organizeaza, cum isi gestioneaza timpul, unde si cum se odihnesc. Pentru omologarea rezultatului, acestia trebuie doar sa parcurga traseul in limita de timp stabilita de PR in functie de optiunea aleasa (Randonneur sau Turist), fara sprijinul extern al unui vehicul / unei masini de asistenta. Fiecare ciclist este responsabil pentru validarea trecerii sale prin punctele de control ale traseului ales, respectiv fotografierea bicicletei in fata obiectivelor stabilite de organizator. Spiritul SRée se bazeaza doar pe libertatea si maturitatea ciclistilor.
In prezent, turele SRée se pot parcurge in 32 de tari: Africa de Sud, Australia, Austria, Belgia, Brazilia, Bulgaria, Canada, Croatia, Franta, Germania, Grecia, Irlanda, Israel, Italia, Japonia, Coreea de Sud, Kirghistan, Malaezia, Marea Britanie, Norvegia, Noua Zeelanda, Portugalia, Romania, Rusia, Serbia, Slovacia, Slovenia, Spania, SUA, Taiwan, Tarile de Jos si Ucraina.
Romania s-a alaturat tarilor organizatoare de SRée incepand cu anul 2017, prin traseul omologat de catre Audax Club Parisien, TransCarpathians Epic Road (care strabate cele doua mari sosele alpine TransFagarasan si TransAlpina), ulterior, fiind omologate inca 7 trasee: in 2018, Legendary Long Valley (Valea Prahovei), in 2020, Following Cristina Berna (Muntii Banatului) – denumit initial Banat Mountains Epic, redenumit in memoria celei mai mari cicliste de anduranta din Romania, Cristina Berna, decedata in urma unei coliziuni cu o autoutilitara, in timp ce pedala ultimii kilometri din acest traseu, Via Dacia Felix (Muntii Parang si Retezat) si TransApuseni History Road (Muntii Apuseni), in 2022, Harghita’s Walls (zona Harghitei), Buzau Land (zona Buzaului) si Moldova Land (nordul Moldovei).
Cu exceptia traseului Buzau Land, toate celelalte 7 trasee omologate pot fi parcurse si in sens invers, la inscriere, participantul mentionand sensul ales.
Incepand cu anul 2022, exista si ture de anduranta SRée in varianta GRAVEL, care includ o portiune de offroad semnificativa ca distanta si dificultate. In aceasta categorie, primul traseu omologat in Romania a fost traseul Bucovina Mountain Pass (nordul Moldovei), a carei recunoastere a realizat-o reprezentantul regional de la Suceava, Alexandru Gulimas. In anul 2023, a fost omologat un al doilea traseu in varianta GRAVEL, Buzau and Nearby (zona Buzaului), urmare a descoperirii si recunoasterii acestuia de catre Cristi Radu, acesta fiind si primul ciclist din Romania care a parcurs un astfel de traseu de anduranta pe teren mixt, asfalt – offroad. In anul 2024, urmeaza sa fie omologat cel de-al treilea traseu in varianta GRAVEL, Dracula Epic Tour.
Detaliile traseelor omologate din Romania se regasesc aici.
Inscrierea unui ciclist se realizeaza prin completarea unui formular online. Dupa confirmarea platii taxei de participare pe adresa de email SR@adevaratiiveloprieteni.ro, acesta va primi de la Randonneurs Romania un badge si un brevet-card (transmise de Provence Randonneurs). Costurile taxei de participare si a medaliei (optionala) sunt conform listei. Taxa de participare include pe langa badge, brevet-card, omologarea brevetului de catre Provence Randonneurs si certificatul de brevetare acordat de Randonneurs Romania. Dupa parcurgerea turei, pentru omologarea rezultatului, participantul urmeaza sa transmita datele necesare prin acest formular.
Pana in anul 2022 inclusiv, aceasta tura de anduranta a fost luata in calcul pentru obtinerea titlului international “Randonneur 10000”, oferit de Audax Club Parisien.
In memoria Cristinei Berna, Randonneurs Romania ofera titlul “5 x SRée – In Memoriam Cristina Berna” (medalia si diploma) tuturor ciclistilor romani care parcurg, in regim Randonneur, 5 ture de anduranta SRée, indiferent de perioada de timp si tara (Cristina Berna a reusit sa parcurga 5 ture de anduranta SRée – record pentru un ciclist roman pana la plecarea sa din aceasta lume). Avand in vedere ca primele ture de anduranta SRée au fost organizate in Franta in anul 2009, incepand cu anul 2019, cu ocazia aniversarii a 10 ani, Provence Randonneurs ofera titlurile aniversare “10 x SRée”, “20 x SRée”, “30 x SRée” (medalii si includerea numelui in “Honor List”) tuturor ciclistilor care parcurg 10, 20, respectiv 30 de trasee SRée, in regim Randonneur, indiferent de tara si perioada de timp.